Receptsamling

Recept

Vi på Out Of Bounds brukar alltid säga att en golfresa är så mycket mer än bara golf och maten är onekligen en viktig ingrediens för en lyckad golfresa. Här har vi samlat några goda recept till några av våra golfresmål. Bon Appetit!

RISOTTO – Italien

Risotto har sitt ursprung i norra Italien där även de olika formerna av risottoris odlas längs Poslätten. De rissorter som man bör använda är avoiroris, arborioris, vialone nano eller carnaroliris. Risotto är egentligen ris som är kokad i buljong. En stor fördel med risotto är att man kan ha det som en egen rätt med en enkel sallad eller som ett tillbehör till kött, fisk eller fågel. En grundrisotto kan lätt smaksättas med olika grönsaker, kryddor, svamp eller havets läckerheter. I Italien kan man även få den svarta risotton som är baserad på bläckfisk. En klassisk risotto är Risotto milanese där man tillsatt saffran som gör den vackert gyllengul. Jag gillar fänkål men svamp är också riktigt bra att ha i en risotto.

Till recpetet>

 

 

 

BOBOTIE – Sydafrika

Detta måste klassas som Sydafrikas nationalrätt och är en slags köttfärspaj med en mängd olika kryddor med klar inspiration från Indien. Det är en riktig häftig smakexplosion med curry, chutney, morot, mandel och det blandas både hett, sött och surt i en salig men välsmakande blandning. Det finns tusentals varianter på en Bobotie så bli inte förvånad om den du smakar i Sydafrika innehåller äpple istället för morot. Att den har Indiska influenser är kanske inte så konstigt då det finns relativt många indier i Sydafrika och Durban anses vara den stad utanför Indien där de bor flest med indiskt ursprung. Har man någon gång smakat en Bobotie så kommer det att bli en favorit. Det går dessutom relativt snabbt att laga och är utmärkt som en lite spännande exotisk rätt att bjuda på när man har gäster.

Till receptet>

GAZPACHO – Spanien, Andalusien

Det är en soppa med grönsaker som inte kokas utan serveras kall. Grönsakerna mixas och basen är tomater. Det är lite oklart och omtvistat varifrån gazpacho kommer och även vilka som är de rätta ingredienserna. Den allmänna uppfattningen är att den har sitt ursprung i Andalusien i södra Spanien.

Till receptet>

 

PAPAS ARRUGADAS MED MOJO – Spanien, Kanarieöarna

Dessa små skrynkliga salta potatisar är lite av Kanarieöarnas nationalrätt. Det skrynkliga och tjocka skalet bildades när sjöfarare kokat potatisen i mycket salt havsvatten. Det är också en rätt som man faktiskt serverar frekvent på många restauranger och då gärna med de klassiska gröna och röda såserna – mojo verde och mojo rojo. I väntan på att man kan åka till Kanarieöarna och Salobre så varför inte njuta av Papas arrugadas som en tapasrätt eller som tillbehör till fisk, kött eller fågel.

Till receptet>

Moussaka – Grekland

När man säger Moussaka så tänker man direkt på Grekland och Moussaka räknas nog till Greklands nationalrätt. Ursprunget är dock lite oklarare och det är mycket troligt att rätten har kommit från Turkiet eller snarare de ottomanska riket som i sin tur snott rätten från den arabiska matkulturen. Dagens Moussaka har sitt ursprung i Nikolaos Tselementes kokbok från 1920-talet då han introducerade béchamelsåsen som en av huvudingredienserna tillsammans med aubergine, potatis och lammfärs i en klassisk Moussaka. Att man varvar de olika ingredienserna gör att man ofta säger att Moussakan är grekernas motsvarighet till italienarnas Lasagne. Det finns säkert lika många recept på Moussaka som det finna familjer i Grekland och besöker ni golfresorten Costa Navarino så får ni garanterat möjligheten att testa deras variant på denna nationalrätt. Testa vår variant och dröm er bort till den grekiska värmen.

Till receptet>

Bouillabaisse – Frankrike

Denna klassiska fisksoppa har sitt ursprung i de fattiga fiskarkvarteren i Marseille. Det var inte alltid de finaste delarna av fisken som blandades i denna mustiga fiskgryta utan snarare det som man inte lyckades sälja på fiskmarknaden. Det finns tusentals varianter och allt från det som serveras på de prisbelönta Guide Michelin restaurangerna till de enklaste små gatustånden. De har gjorts försök att definiera vad som är en äkta Bouillabaisse och några grundregler är följande. Den ska bestå av minst fyra olika sorters fisk var av flera fiskas lokalt utanför Marseille så vi får nöja oss med att ha färsk fisk som går att köpa i Sverige. Det ska även vara en del skaldjur i soppan så som kräftor, musslor och hummer. I övrigt så ska det vara potatis, fänkål, persilja vitlök, saffran, tomater, olivolja, peppar och salt. Till soppan ska man ha baguett och rouille som är en vitlöksmajonnäs/aioli smaksatt med saffran och cayennpeppar. Oberoende om ni får en äkta Marseille-Bouillabaisse eller inte så kommer ni märka att det inte helt ovanligt att ni hittar denna rätt var ni än befinner er på för golfbana i Frankrike. I väntan på kommande golfresor till Frankrike så testa vår variant av Bouillabaisse och drömma er bort.

Till receptet>