Recept – Bobotie

Vad är Bobotie?

Detta måste klassas som Sydafrikas nationalrätt och är en slags köttfärspaj med en mängd olika kryddor med klar inspiration från Indien. Det är en riktig häftig smakexplosion med curry, chutney, morot, mandel och det blandas både hett, sött och surt i en salig men välsmakande blandning. Det finns tusentals varianter på en Bobotie så bli inte förvånad om den du smakar i Sydafrika innehåller äpple istället för morot. Att den har Indiska influenser är kanske inte så konstigt då det finns relativt många indier i Sydafrika och Durban anses vara den stad utanför Indien där de bor flest med indiskt ursprung. Har man någon gång smakat en Bobotie så kommer det att bli en favorit. Det går dessutom relativt snabbt att laga och är utmärkt som en lite spännande exotisk rätt att bjuda på när man har gäster.

Recept Bobotie (ca 6 pers)
2 st rost bröd, gärna dagsgammal
6-8 st lagerblad
svartpeppar, grovmalen
salt
3 msk mango chutney, eller annan chutney
3 msk mandel-flarn som gärna får vara rostade
2 dl sultanrussin eller vanliga russin
1 dl torkade aprikoser, grovt hackade
3 dl hälften mjölk och grädde
2 msk curry
2 msk gurkmeja
1,2 kg kött -eller lammfärs
3 msk smör
2 msk olja
3 st vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
3 st gula lökar, stora
1-2 riven morot
5 st ägg, uppvispade
2 msk Sambal oelek (endast om man vill ha lite sting)
Serveras med ris

Börja med att blötlägga brödet i mjölkgrädden.

Skala, finhacka och fräs lök och vitlök i olja tills det blir genomskinligt. Blanda i köttfärsen och den rivna moroten och ingefäran. Pressa mjölkgrädden ur brödet och blanda i också detta (spara mjölkgrädden). Tillsätt kryddor, chutney, russin, aprikos och mandel.

Fördela köttfärsblandningen jämnt i en ugnssäker form. Placera lagerbladen jämnt över blandningen. Grädda i 20 minuter i 180 graders ugnsvärme.

Vispa upp äggen lätt och blanda dem med mjölkgrädden som blev över från blötläggningen av brödet. Häll detta över Bobotien. Låt grädda ytterligare cirka 15 minuter tills äggstanningen stelnat. Man kan ta bort lagerbladen då de inte ska ätas.

Servera med ris och chutney. Vill man ha en sås istället för ren chutney kan man bara ta turkiskyoghurt och blanda den med ett par rejäla skedar chutney.

Äppelsallad med Rooibos dressing

Rooibos Dressing
1 dl Rooibos tee som dragit i 10 minuter och svalnat.
0,5 dl olivolja
3 msk äppelvinäger
2 tsk Dijonsenap
1 msk honung
2 msk citronsaft.

Sallad
2 äpplen som är skivade och väldigt grovt hackade
Babyspenat
Rucolasallad
2 Vårlökar eller någon annan lök
1 dl rostade solrosfrön eller pumpafrön.

Blanda all ingredienserna till dressingen och skaka/rör om innan den ringlas över salladen