Recpet – Moussaka

Vad är Moussaka?

När man säger Moussaka så tänker man direkt på Grekland och Moussaka räknas nog till Greklands nationalrätt. Ursprunget är dock lite oklarare och det är mycket troligt att rätten har kommit från Turkiet eller snarare de ottomanska riket som i sin tur snott rätten från den arabiska matkulturen. Dagens Moussaka har sitt ursprung i Nikolaos Tselementes kokbok från 1920-talet då han introducerade béchamelsåsen som en av huvudingredienserna tillsammans med aubergine, potatis och lammfärs i en klassisk Moussaka. Att man varvar de olika ingredienserna gör att man ofta säger att Moussakan är grekernas motsvarighet till italienarnas Lasagne. Det finns säkert lika många recept på Moussaka som det finna familjer i Grekland och besöker ni golfresorten Costa Navarino så får ni garanterat möjligheten att testa deras variant på denna nationalrätt. Testa vår variant och dröm er bort till den grekiska värmen.

Recept Moussaka
500 gr Lammfärs (går bra med nötfärs också)
8 medelstora potatisar
2-3 Auberginer
2 st Gul lök hackade
3 st Vitlöksklyftor hackade
2 krm malen Kanel
En burk krossade tomater 400 gr
3 msk tomatpuré
5 msk hackad persilja
2 tsk timjan eller oregano
1 tsk Chiliflakes eller något mindre cayennpeppar
1 dl rött vin
1 tärning köttbuljong
Salt och peppar
Olivolja

Recept Béchamelsåsen
0.5 tsk mald muskotnöt
Salt och peppar
5 dl Mjölk
3 msk vetemjöl
3 msk Smör
2 äggulor
2 dl riven ost (hälften i såsen och andra hälften att toppa med)

Börja med att skiva auberginerna på längden i ca 0,5-1 cm breda skivor. Salta dem på båda sidor och lägg på dubbelvikt hushållspapper i ca 15-20 minuter. Baddabort överflödigt vatten och salt. Stek dem med ganska rikligt med olja ca 2 minuter på varje sida.
Skiva potatisen i tunna skivor om ca en halv cm. Salta lite och stek i ca 4-5 minuter på varje sida så att de blir mjuka.
Stek den finhackade löken och vitlöken i någon minut så att de blir lite glansiga.
Stek lammfärsen i olja tills den är genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, kanel, timjan/oregano, chiliflakes/cayennpeppar och tomatpuré. Blanda väl och låt det steka ytterligare några minuter.
Tillsätt krossade tomater, rött vin, buljongtärning och låt det koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Tag fram en rymlig ungs form och ställ ugnen på 200 grader.
Börja med att smörja formen och lägg sedan ett heltäckande lager med hälften av den stekta potatisen. Ovan på detta ett lager med aubergin och slutligen hälften av lammfärsröran. Varva sedan med ett lager till av potatis, aubergin och lammfärsröran. Kan vara bra att lägga omlott så att varje lager blir heltäckande. Det översta lagret är béchamelsåsen och lite extra riven ost.
Béchamelsåsen
Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan vetemjöl. Vispa ut mjölet och tillsätt sedan mjölken. Låt såsen koka upp. Tillsätt den rivna osten och vänd i äggulorna i såsen. Krydda med muskotnöt, salt och peppar.
Häll béchamelsåsen som det översta lagret i ungs formen, strö ca 1 dl riven ost på toppen och in i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter.
Serveras i detta fall tillsammans med en grekisk fetaostsallad och rikligt med Kalamata oliver.