Recept – Gazpacho

Vad är gazpacho?

Det är en soppa med grönsaker som inte kokas utan serveras kall. Grönsakerna mixas och basen är tomater. Det är lite oklart och omtvistat varifrån gazpacho kommer och även vilka som är de rätta ingredienserna. Den allmänna uppfattningen är att den har sitt ursprung i Andalusien i södra Spanien.

Ingredienser
1 grön paprika
1 gul lök
2 klyftor vitlök
0,5 chili eller två tsk Sambal oelek
5-6 stora solmogna tomater, ca 400 gram
0,5 gurka
2 skivor vitt ljust bröd, typ rost bröd eller baguette
1 tsk salt
Några blad av persilja, basilika eller mynta
1 dl olivolja
7 dl kallt vatten
5 isbitar
3 msk rödvins vinäger
1 msk socker
2 msk tomatpuré
1 dl hela mandlar
Peppra och salta efter smak

Tillagning
Rensa, skala och hacka paprika, lök, skalade mandlar, chili och vitlök. Skölj och tärna gurka och tomater.
Lägg i en bunke eller matberedare tillsammans med olivoljan, tomatpuré, vinäger, salt och socker.
Tillsätt 7 dl kallt vatten till bunken eller matberedaren.Skär bort kanterna på brödet, doppa och blöt upp i vatten och krama ur.
Tillsätt till övriga ingredienser.
Skölj och lägg i några blad örter som persilja, basilika eller mynta.
Mixa allt till en jämn soppa. Det finns de som silar gazpachon men det är lite onödigt och gör soppan lite strukturlös.
Smaka av med mer salt och vitpeppar samt ev. en gnutta socker och vinäger. Späd också ev. med mer vatten om du önskar. För att få gazpachon riktigt kall så ska man mixa i en handfull isbitar på slutet.

Serveringsförslag: vill man ha lite tuggmotstånd i soppan kan man till serveringen ha i fint tärnad gurka, tomat, paprika och brödkrutonger stekta i olivolja i ett par skålar

Det går givetvis att använda skalade burktomater och man kan även göra ett snitt i tomaterna och koka dessa så att man får av skalet. Valet av tomater är viktigt och tyvärr så är det sällan som det finns riktigt fina solmogna tomater i grönsaksdisken. Vill man få extra mycket smak av Andalusien så kan man använda Sherryvinäger men det går bra med vilken vinäger som helst. Jag brukar även smaka av med lite citronsaft. Ska jag vara helt ärlig så kanske inte chili ingår i ursprungsreceptet men vill man ha lite sting i soppan så är det att rekommendera…