Tillagning
Rensa, skala och hacka paprika, lök, skalade mandlar, chili och vitlök. Skölj och tärna gurka och tomater.
Lägg i en bunke eller matberedare tillsammans med olivoljan, tomatpuré, vinäger, salt och socker.
Tillsätt 7 dl kallt vatten till bunken eller matberedaren.Skär bort kanterna på brödet, doppa och blöt upp i vatten och krama ur.
Tillsätt till övriga ingredienser.
Skölj och lägg i några blad örter som persilja, basilika eller mynta.
Mixa allt till en jämn soppa. Det finns de som silar gazpachon men det är lite onödigt och gör soppan lite strukturlös.
Smaka av med mer salt och vitpeppar samt ev. en gnutta socker och vinäger. Späd också ev. med mer vatten om du önskar. För att få gazpachon riktigt kall så ska man mixa i en handfull isbitar på slutet.
Serveringsförslag: vill man ha lite tuggmotstånd i soppan kan man till serveringen ha i fint tärnad gurka, tomat, paprika och brödkrutonger stekta i olivolja i ett par skålar
Det går givetvis att använda skalade burktomater och man kan även göra ett snitt i tomaterna och koka dessa så att man får av skalet. Valet av tomater är viktigt och tyvärr så är det sällan som det finns riktigt fina solmogna tomater i grönsaksdisken. Vill man få extra mycket smak av Andalusien så kan man använda Sherryvinäger men det går bra med vilken vinäger som helst. Jag brukar även smaka av med lite citronsaft. Ska jag vara helt ärlig så kanske inte chili ingår i ursprungsreceptet men vill man ha lite sting i soppan så är det att rekommendera…