Englands Golfkust

Englands Golfkust

mästerskapsbanornas mecka

På Englands golfkust hittar man 14 av de finaste golfbanorna i Storbritannien. Med inte mindre än 7 banor inom topp 100 på ranking över banor i Storbritannien och England är koncentrationen av mästerskapsgolf oöverträffad. Sedan 1897 har The Open Championship arrangerats hela 33 gånger på tre av dessa banor: Royal Birkdale, Royal Liverpool och Royal Lytham & St. Annes. Senaste gången var Royal Birkdale 2017.

Englands golfkust har ett brett urval av boenden, spännande turisattraktioner och pittoresk landsbygd. Du kan ta det lugnt på The Wirral, fördjupa dig i de charmiga kuststäderna Lytham och St Annes, bo på en klassisk sommarresort i Southport eller känna pulsen i The Beatles hemstad Liverpool, valet är ditt!

Fakta

Avstånd flygplats Manchester ca 75 km
Avstånd golf Hillside GC ca 8 km
Formby GC ca 4 km
Nära stad Southport ca 10 km
Liverpool ca 20 km

Paketförslag kortvecka

Lägsta pris: 9.195:-

3 nätter Formby Hall, del i dubbelrum
Frukostpension
1x 18 hålsgreenfee på Hillside GC
2x 18 håls greenfee på Formby Hall
1x 18 håls greenfee på Formy GC
Förbokade starttider

Flyg och transport (transfer eller hyrbil) ej inkluderat utan offereras enligt önskemål

Självklart kan man önska fler nätter, mer golf och andra banor än vad vi presenterar här. Ange era önskemål i kommentarsrutan så återkommer vi till er.

Väder just nu

13.8℃

Hillside Golf Club

Hillside Golf Club betraktas allmänt som en av de allra finaste brittiska golfbanorna som ännu inte arrangerat The Open. Kanske är det för att närmaste grannen heter Royal Birkdale! I vilket fall så var det ingen mindre än Greg Norman som en gång påstod att Hillsides sista nio var "de bästa i Storbritannien"!

Hillside ligger som sagt bara ett stenkast från Royal Birkdale, mitt bland sanddynerna i utkanten av Southport, och har många av sin grannes attribut. Starten domineras, liksom många linksbanor, av järnvägen som går parallellt med öppningshålen. De bakre nio designades om på 1960-talet och har en serie hål som sitter kvar på näthinnan långt efter besöket. Sedan omarbetningen har Hillside varit värd för flera stora evenemang och det var här Marcus Kinhult tog sin första Europatourseger när han under British Masters 2019 vann med ett slag före trion Eddie Pepperell, Robert MacIntyre och Matt Wallace.

Alan Hansen, den tidigare försvararen i Liverpool och Skottland och en golfare med lågt handikapp, sätter Hillside tillsammans med Augusta National som sin favoritbana i världen. ”Jag kan inte tänka på en bättre bana,” sade han. ”Jag kanske är partisk, genom att vara medlem, men det är verkligen en fantastisk layout och dess bakre nio är oöverträffade. ”Jag spelar inte golf för skojs skull”, tillade han, ”jag är för tävlingsinriktad för det. Hillside är verkligen ett rejält eldprov och jag älskar det.”

Fakta

Antal hål 18
Bankaraktär Links
Banfakta Par 72/75,  6326 6164 5902 5544 5299
Faciliteter Drivingrange, puttgreen, vagnar/buggies, shop, restaurang
Bandesign Fred Hawtree (omdesign 60-talet)

Formby Hall

The Old Course på Formby Hall erbjuder en rolig utmaning för golfare på alla nivåer.

Vatten är i spel på många hål och det gäller att se upp för bunkrarna. Banan är känd för sina fina fairways och välskötta greener. Det finns också en mycket spelvärd par 3 bana över 9 hål. Perfekt för att putsa på närspel och puttning!

Fakta

Antal hål 27 (18+9 håls par 3 bana)
Bankaraktär Parkbana (9-hålsbanan är av Linkskaraktär)
Banfakta Old Course Par 72, 6373 6150 5816 5026
Faciliteter Drivingrange, puttinggreen, närspelsområde, buggies/vagnar, academy, hyrklubbor, restaurang, omklädningsrum
Bandesign Alex Higgins

Formby Golf Club

Formby Golf Clubs emblem är en gran och den vane linksgolfaren kan tycka detta vara märkligt då linksbanor sällan har särskilt mycket träd. Men det finns på Formby, ett par hål som faktiskt kan karaktäriseras som skogshål.

Men att detta är en genuin linksbana är det ingen tvekan om. Komponenterna fasta greener, rullande fairways och sanddynor finns det gott om. En av många speciella detaljer med denna bana är att den inhyser en till bana. Formby Golf Club går i en cirkel runt Formby Ladies Golf Club som faktiskt är en helt oberoende bana och klubb.

Ett av alla spektakulära hål är 9:an där man står högt upp med vidunderlig utsikt över havet. Ett långt par fyra som kan vara tufft att nå på två. Särskilt om vinden gör sig påmind. Fairwayträff är av största vikt!

Fakta

Antal hål 18
Bankaraktär Links
Banfakta Par 72, 6328 6077 5840 5443
Faciliteter Puttgreen, vagnar, hyrklubbor, restaurang, bar, shop, omklädningsrum
Bandesig Wille Park (1912)

Royal Birkdale

Epitetet Mästerskapsbana är sannerligen ingen överdrift när det gäller Royal Birkdale.

Banan har sedan efter andra världskriget stått värd för fler stora mästerskap, både för proffs och amatörer, än någon annan bana. Av många spelare är den ansedd vara den bästa banan i British Open rotationen delvis på grund av att den anses som tuff men ärlig. 2017 arrangerades just British Open här för 10:e gången.

Banan slingrar sig mellan sanddynorna strax norr om den mysiga kuststaden Southport. En fantastisk spelupplevelse!

Fakta

Antal hål 18
Bankaraktär Links
Banfakta Par 70/72/75,  6440 5743 5214
Faciliteter Drivingrange, puttgreen, vagnar/buggies, shop, restaurang, bar, omklädningsrum
Bandesign Frederick G. Hawtree & J.H. Taylor (1894)

Formby Hall Golf Resort & Spa

Mitt emellan Formby och Southport ligger denna fina resort som utgör en perfekt bas för en vistelse på Englands golfkust. Dessutom har man resortens egna bana alldeles utanför dörren.

Förutom den fina golfbanan utanför dörren finns det en handfull linksbanor av högsta snitt bara runt hörnet. Hotellet håller hög standard och alla bekvämligheter för en riktig skön vistelse finns oavsett vilken rumstyp du väljer.

Vill man ha lite mer plats så är ett Deluxerum att föredra, då får man en extra sällskapsyta utöver sovrummet. Dessa rum har liksom Executiverummen lite tjusigare utsikt och kan fås med terrass. Vill man skämma bort sig ännu lite extra kan man välja ”Loft” som tillägg på respektive rumstyp. Dessa rum ligger i en privat exklusiv del av hotellet med separat entré.

Fakta

Standard starstarstarstar
Läge På Englands västkust med The Irish Sea inpå knuten
Rum: 76 st Dusch/bad, hårfön, TV, telefon, AC, värdeskåp, kylskåp, te & kaffe, vissa rum med terrass
Rumstyper Classic, Executive, Deluxe
Faciliteter Restaurang, bar, gym, pool, spa
Internet Gratis WiFi på hela anläggningen

Jag har varit där!

England’s Golf Coast

Min största passion inom golf är att spela linksbanor. Underlaget, vyerna, traditionen och hur man måste anpassa sina slag efter rådande och flyktiga omständigheter är några faktorer som gör det till en sådan fantastisk upplevelse. Den här passionen har fört mig runt på ganska många banor på brittiska öarna. Skottland och Irland får ursäkta men Englands golfkust nära Liverpool har nog den högsta koncentrationen av linksbanor av yppersta klass. Om man bortser från de tre banor som med jämna mellanrum får arrangera The Open så finns ett 10-tal banor inom kort avstånd av riktigt hög klass, där Formby Golf Club sticker ut som en personlig favorit.

Mitt kanske bästa dygn på en golfresa spenderades dock på Royal Lytham & St Annes. Vi anlände dit på kvällen efter spel på Southport & Ainsdale i tidvis hällregn. I sällskap med 11 vänner checkade vi in på deras ”Dormy House” redan klädda i slips och kavaj som var ett krav för att komma in i klubbhuset för att avnjuta en trerättersmiddag. Maten var bra men gav inga bestående minnen förutom att jag introducerades för Sticky Toffee Pudding. En bit sockerkaka dränkt i kolasås om man ska sammanfatta det hela. Sött som bara den. Gastronomiskt ingen höjdare men det kändes som en ynnest att få spendera kvällen i detta klubbhus med massor av golftradition både på och i väggarna. Vi var där samma år som Seve Ballesteros gick bort och eftersom han vann The Open två gånger på den här banan var hans bedrifter väl representerade. Det blev faktiskt lite känslosamt. Efter middagen hade vi baren och klubbens ”game room” för oss själva, några spelade lite kort och jag testade snooker och kunde snabbt konstatera att det kan nog vara bland det svåraste man kan ägna sig åt.

Efter en god natts sömn blev det en tidig ”Full English Breakfast” i klubbhuset (nu behövdes inte kavaj) så var det dags dubbla varv på denna bana där det gäller att hålla tungan rätt i mun för att undvika de stora och lömska bunkrarna som är många till antalet. Lite sliten men med bärgade poäng i Ryder Cup-matchen i bagaget så lämnade man klubben med ett stort leende på läpparna.

Martin Dahlström

Förfrågan

Kontaktinformation

Läs mer om integritetspolicyn
loading Din förfrågan är mottagen. Vi undersöker möjligheterna till denna resa och kommer så snart som möjligt skicka vårt svar via mail. Förfrågan misslyckades ett skickas, prova igen senare eller ring oss istället