Välj en potatis sort som är fast och välj gärna mindre och runda potatisar. Färskpotatis är inte att rekommendera då skalet är för tunt.
Tvätta potatisen men skala den inte.
Täck potatisen med vatten och salt.
Koka under lock tills potatisen är mjuk inuti.
Häll bort vattnet och ställ sedan tillbaka kastrullen på den varma plattan och skaka potatisen en stund så att den torkar ihop. Lägg sedan kökshandduken över potatisen för att absorbera det sista vattnet.
Recept Mojo rojo
2 röda paprikor
2-3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
2 tsk spiskummin, mald
2 röd chili eller röd jalapeno
½ dl mandlar
2 tsk paprikapulver (helst röktpaprikapulver)
2 msk röd eller vitvinsvinäger
1 dl olivolja
Salt och peppar (tänk på att potatisen är ganska salt)
Sätt ugnen på 250 grader. Dela paprikorna och chilin, kärna ur dem och olja in den med lite olivolja. Lägg den i en ugnsfast form och rosta den ca 20 minuter eller tills skalet börjar svartna. Lägg dem sedan i en plastpåse och låt svalna i kylen.
Riv av skalet på paprikorna när det gäller chilin så kan den vara som den är. Det är inte hela värden om inte allt skal åker av.
Mixa paprikorna och chilin med de andra ingredienserna till en slät sås. Krydda och salta.
Recept Mojo verde
1 grön paprika
1 kruka koriander
2-3 vitlöksklyftor
1/2 grön chili eller jalapeno
1 dl olivolja
1 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt + peppar
½ tsk spiskummin, mald
Om den blir lös kan man ha i en ½ dl ströbröd.
Rosta paprikan och chilin tillsammans med paprikan till Mojo rojo.
Lägg paprikan och chilin i mixern. Dela koriandern grovt, även stjälkarna ska vara med. Skala och dela vitlöksklyftorna och lägg i dem tillsammans med kryddor och vinäger. Kör till en slät smet. Avsluta med att tillsätta olivoljan och mixa klart såsen.
Tips: Det är lite pyssligt att rosta paprikan och vill man spara tid så går det att köpa rostade paprikor på burk.