Årskrönika 2020

 

 

Stockholm den 9 december, 2020

 

Kära golfare,

 

Jag hoppas att ni, samt era nära och kära, mår bra trots allt som händer i världen.

 

I skrivande stund är vi en bit in i december och året som vi sannolikt aldrig kommer att glömma börjar närma sig sitt slut. Att på något sätt försöka reda i och sortera alla de händelser som påverkat vår vardag under 2020 börjar mer och mer te sig som en omöjlighet. Vi är mitt uppe i ett konstant informationsflöde kring hur smittan sprider sig och vilka konsekvenser som följer. Vi får också höra om hur andra länder väljer att hantera situationen.

 

Våra tankar är hela tiden med de som på något sätt drabbats av pandemin. Vårdpersonal i Sverige och hela världen sliter hårt under oerhört tuffa förutsättningar för att ge de värst drabbade bästa tänkbara vård. En stor eloge till dem.

 

Våra bägge varumärken inom golfresor, Out Of Bounds och Golf Plaisir, gick in i 2020 fulla av energi och med ett självförtroende på topp. Vi hade ett starkt finansiellt 2019 bakom oss och med fler nöjda kunder än någonsin som under året valt att resa med oss till någon av våra destinationer. Bokningsläget för vintern och våren 2020 överträffade alla tidigare år. Vi var förberedda på att fortsätta arbetet med att stärka vår position som Skandinaviens ledande golfresearrangör genom att överträffa våra gästers förväntningar ute på våra resmål.

 

Nu blev det inte riktigt som någon av oss hade hoppats på. Ganska tidigt stod det klart att det hela var på väg åt fel håll och UD gav besked om att reseavrådan införts. Då var vi snabba med att ställa om verksamheten. Allt fokus och energi gick till att ta hand om de tusentals gäster som redan befann sig ute på någon av våra destinationer och till de som hade bokat resor som inte skulle kunna genomföras. Totalt var drygt 6 000 resenärer direkt berörda. Vi tillhör en resekoncern som heter DER Touristik Nordic där även andra kända bolag som t ex Apollo, flygbolaget Novair, Xtravel och Lime Travel ingår. Detta var något som vi och våra gäster fick stor nytta av i denna svåra stund.

 

När det stod klart att alla som redan befann sig ute på någon av våra destinationer inte skulle kunna slutföra sin golfresa som planerat, ombesörjde vi omgående hemtransport med första bästa tänkbara alternativ. Till våra allra sista gäster som fanns kvar ute på resmålen, där ordinarie hemtransport av olika anledningar fallit bort, ordnade vi hemtransport med ett eget chartrat flyg som flögs ner till Malaga. Gäster som befann sig allt ifrån Faro i Portugal till Alicante bussades till Malaga där Novair tryggt och säkert flög hem våra sista 221 gäster och ortspersonal till Stockholm.

 

Alla våra gäster som hade resor planerade och som inte kom iväg på sin efterlängtade golfresa har fått sina pengar tillbaka, ett arbete vi påbörjade relativt omgående. Några av er kan säkerligen vittna om att det tog lite längre tid än önskat, men det har inte varit en helt okomplicerad övning med i stort sett alla branschens ekonomiska mekanismer ur spel och väldigt mycket pengar som suttit fast hos flygbolag och hotell. Arbetet med att återställa alla ekonomiska mellanhavanden är säkerligen något resebranschen kommer att få jobba med under en lång tid framöver. Tack vare starka och trygga ägare kunde vi med givna förutsättningar tidigt göra rätt för oss mot våra resenärer, något vi är oerhört tacksamma för. Vi tackar också våra kunder för ert tålamod och positiva återkopplingar.

 

Mer glädjande är att golfen i Norden har fått sig ett rejält uppsving, det spelas golf som aldrig förr. Samtliga golfförbund rapporterar inte bara fler spelade rundor utan också ett positivt inflöde av nya golfare. Kvinnor och män, unga och gamla och allt däremellan. Ute på de stora tävlingsarenorna kämpar våra damer och herrar och gör det bra. Några nya namn, framförallt från Finland och Danmark, visar upp sig och senast Viktor Hovland från Norge som fått hela golfvärldens uppmärksamhet efter sin andra vinst på PGA-touren. Vintern i tv-soffan är räddad!

 

När det väl blir dags att kika på nästa golfresa så vill vi att ni skall veta att alla förberedelser är på plats, vi står starka och är redo att leverera trygga golfresor i världsklass. Vi ser fram emot att välkomna er så snart ni känner er redo igen.

 

Vi på Out Of Bounds och Golf Plaisir Golfresor önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Hälsningar,

Peter Browall

VD, Golf Plaisir Golfresor AB