La Gomera
– KANARIEÖARNAS DOLDA GOLFPÄRLA
La Gomera är en av de minsta av de sju huvudöarna som tillsammans utgör Kanarieöarna. Det krävs lite extra ansträngning att ta sig hit då La Gomera saknar en internationell flygplats. Men just det gör upplevelsen unik. Resan inkluderar en snabbfärja från Teneriffa, vilket skapar en känsla av att verkligen lämna det välbesökta turiststråket bakom sig.
Med endast 20 000 invånare och omkring 100 000 turister per år känns La Gomera som en annan värld jämfört med Teneriffa och Gran Canaria. På de större öarna anländer samma antal besökare varje vecka. Det finns egentligen bara ett större hotell på La Gomera och ön är till stora delar ett naturreservat. Här finns en utmärkt golfbana, men det är framför allt vandring och fågelskådning som lockar de flesta besökarna.
När man landat på Teneriffas södra flygplats tar det knappt 20 minuter att nå hamnen i Los Cristianos, där snabbfärjan till La Gomera avgår. Efter en knapp timmes båtfärd återstår en 40-minuters bilresa till golfbanan och det charmiga Hotel Jardín Tecina på öns södra kust. Det låter som en ganska smidig resa men det är en totalt sett en lång resdag från Sverige på dryga 12 timmar från dörr till dörr.
När vi anlände till La Gomera hade mörkret redan infunnit sig, vilket nästan var en lättnad. De slingrande serpentinvägarna mellan hamnen och hotellet kantas av branta stup, men i skymningen anades de bara som silhuetter i natten. En annorlunda, men oförglömligt spännande inledning på vistelsen på denna orörda kanarieö.
Golfhotellet Jardín Tecina – en botanisk trädgård vid havet
La Gomeras enda stora hotell skiljer sig markant från det flesta standardhotell. I stället för en traditionell hotellbyggnad består hotellet av en huvudbyggnad och nästan en labyrint av vackert vitkalkade, radhusliknande tvåplanslängor som smälter in i en lummig botanisk trädgård.
Faunan är så rik och unik att hotellet erbjuder egna guidade turer där gästerna kan upptäcka några av de hundratals växtarter som pryder området. Här finns till och med träd som har nått den imponerande åldern av 150 år.
Hela hotellområdet ligger på en platå som sluttar ned mot havet. De rum som ligger längst ut på klippkanten kan erbjuda magiska vyer över ett stup på 70 meter rakt ner till Atlanten. När man står på balkongen så får man känslan av att sväva över havet. Det finns en hiss som går raka vägen ned till hotellets Beach Club som ligger nere vid stranden som består av den klassiska svarta lavasand och stenar.
Tecina Golf – En genial lösning i spektakulär miljö
Tecina Golf, som invigdes 2003, ligger granne med Hotel Jardín Tecina och sträcker sig längs samma dramatiska sluttning ner mot havet. Utsikten är fantastisk och man kan från flera hål på golfbanan se den mäktiga, snöklädda vulkantoppen Teide på grannön Teneriffa. Men det är inte bara den makalösa utsikten som gör Tecina Golf unik – det är framför allt dess smarta bansträckning.
Den välrenommerade golfarkitekten Donald Steel hade säkerligen en mängd mer eller mindre lyckade utkast innan han landade i den geniala lösningen: att helt enkelt starta med hål 1 på den högsta punkten och sedan låta banan slingra sig som en slalombacke, där hål 18 avslutas nere vid havet. Denna design gör att det är en golfbana som är ovanligt lätt att gå och man går praktiskt taget aldrig uppför. Golfbanan är också väl terrasserad så man tvingas inte heller gå på skrå.
Det finns däremot några hål med spektakulära höjdskillnader. Ett av de mer påtagliga är hål 4. Det är ett underbart par 3-hål där utsikten är lika hänförande som slaget är krävande. Här måste man briljera med ett minst sagt prövande precisionsslag från en höjd ned mot greenen. Man vill definitivt inte hamna i ravinen till vänster, men inte heller i bunkern till höger. Här är det flera faktorer som vind, nivåskillnad, men även mod och dagsform som avgör om man vågar gå för flaggan.
Banan slingrar sig som sagt nedåt på ett finurligt sätt och det är en nivåskillnad på över 150 meter från topp till botten. Det är ingen särskilt bred golfbana men den ger samtidigt inte intrycket av att vara trång. I stället för traditionella ”waste areas” har man omsorgsfullt planterat inhemska växter, buskar och kaktusar runt greenområdena och mellan hålen.
Golfbanans prunkande grönska som kantas av resterna av en bananplantage, ger en känsla av en grön oas i det annars karga landskapet.
Även om Tecina Golf kanske inte är en typisk mästerskapsbana, klassas den ofta som en av de bättre golfbanorna på Kanarieöarna – trots att den fortfarande är relativt oupptäckt. De flesta som spelar här bor på hotellet, men golfbanan är också en populär dagsutflykt från Teneriffa.
På golfklubben regerar familjen Beautell
Historiskt så är det en familj som har dominerat och satt sin prägel på Tecina GC. Redan när golfbanan invigdes 2003 så var det Carlos Beautell Largo som axlade rollen som klubbchef. När han klev åt sidan tog Carlos Beautell Gonzalez över ansvaret som klubbchef. Detta är en riktig golffamilj där döttrarna Sara och Maria Beautell båda spelat på damernas Europatour.
Idag är det Mercedes Beautell som för familjetraditionen vidare och har arbetat på klubben sedan den bildades. Mercedes är gift med Francisco Cea som kanske inte helt oväntat tidigare spelat på Europatouren. Francisco Cea har bland annat en femte plats på Volvo Scandinavian Masters på Barsebäck G&CC 1999.
Hela anläggningen har norskt ursprung
Man blir lite förvånad när ett av rederiet som trafikerar sträckan Teneriffa – La Gomera bär namnet Fred Olsen. Detta anrika norska rederi som grundades redan 1848, har verksamheter över stora delar av världen. Redan vid förra sekelskiftet började Fred Olsen frakta tomater och bananer från de olika Kanarieöarna. 1904 startade Fred Olsen sin egen tomatodling på La Gomera. På den tiden var ön helt isolerad, utan fast färjetrafik fram till 1974. Det var egentligen först när familjen Olsen under den senare delen av 80-talet byggde hotellkomplexet Jardin Tecina, som ön började trafikeras med regelbunden snabbfärjeförbindelse. När lönsamheten i tomat- och bananodlingen minskade började familjen Olsen tänka om. En av deras tidigare bananplantager omvandlades till det som idag är Tecina Golf. När man spelar på golfbanan så finns det bara några enstaka hus i direkt anslutning till golfbanan och dessa ägs fortfarande av familjen Olsen. Det norska arvet lever kvar på La Gomera, och Fred Olsen är än idag en av öns viktigaste aktörer, både på land och till sjöss.
Vandring och fågelskådning
La Gomera består till stora delar av nationalparker och ett nätverk av vandringsleder som slingrar sig genom det dramatiska landskapet. Trots att ön är relativt liten tar det ändå dryga timmen att korsa ön från söder till norr. Det är ingen underdrift att säga att sträckan innehåller få raksträckor. Det är rimligt att tro att La Gomera har tagit emot en hel del EU-bidrag då serpentinvägarna är väl underhållna och generellt i väldigt bra skick. Är man bara ute efter att se vackra vyer finns det gott om rastplatser längs vägen där man kan njuta av spektakulära vyer och ta imponerande selfies.
Om man vill få en 360-graders panoramautsikt över ön så kan man ganska smidigt gå upp på öns högsta topp, Alto de Garajonay, som ligger på 1478 meters höjd över havet. Vandringen från parkeringen är kort och relativt enkel och belöningen är inget annat än magnifik – härifrån ser man hela ön och vid klart väder även Spaniens högsta berg, den snöklädda vulkanen Teide på Teneriffa (3 718 m). Förutom berg och dalar har La Gomera även regnskogsliknade områden. Över vissa vägar bildar de tätvuxna trädkronorna en grön tunnel, vilket ger en nästan sagolik känsla. Landskapet är överlag dramatiskt och man kan förstå att ön har varit ganska isolerad då det är få områden som är odlingsbara och merparten av stränderna är en blandning av den svarta lavasanden och stenar. Det är vackert men har svårt att konkurrera med de andra Kanarieöarnas milslånga sandstränder.
La Gomeras naturreservat lockar till sig fågelskådare från hela världen. Här finns både häckande arter och flyttfåglar som stannar till innan de beger sig iväg till ännu sydligare breddgrader. Öns unika geografi och klimat har gett upphov till flera kanariska fågelarter som endast återfinns här. Det är tydligt att naturen och de fantastiska vyerna är La Gomeras största sevärdhet – här finns inga pyramider eller Eiffeltorn som konkurrerar om uppmärksamheten, bara berg, skogar och en oändlig horisont.
Öns isolering har också lett till en unik kultur. En av de mest fascinerande traditionerna är Silbo Gomero, ett visselspråk som ursprungligen användes för att kommunicera över de djupa ravinerna. Visselspråket är än idag en levande del av öns kultur och lärs även ut i öns skolor.
Genuina smaker och lokala specialiteter
På många resmål är det lokala köket och specialiteterna något man läser om, men sällan hittar på menyn. Det är inte alla restauranger i Sverige som serverar kroppkakor eller falukorv, även om husmanskosten har fått en renässans. På flera av de lokala restauranger vi besöker på La Gomera finns däremot den klassiska, kryddstarka getosten Almogrote på menyn, liksom bön- och krassesoppa. Som på många andra Kanarieöar serveras även Papas arrugadas – kokt, oskalad potatis som ackompanjeras av de traditionella såserna mojo picón och mojo verde. Dessutom hittar man en hel del grytor baserade på kanin, vilket är något förvånande då jag inte kan påminna mig att jag överhuvudtaget såg någon kanin under vår vistelse. Det kanske har sin naturliga förklaring.
På många restauranger runt om på ön serveras vällagad, traditionell mat till rimliga priser. I byn intill hotellet finns flera fiskrestauranger längs stranden, men också ett par utmärkta tapasställen. Även om ön saknar Guide Michelin-restauranger slipper man också de värsta turistfällorna, där maten beställs genom att peka på bilder av pizzor och hamburgare.
La Gomera är definitivt mer genuin och annorlunda än många andra Kanarieöar.
Inga stora städer, men många mysiga byar
Med en befolkning på endast 20 000 invånare finns det egentligen inga större städer på La Gomera. San Sebastián de La Gomera, där färjan från Teneriffa anländer, är det närmaste man kan kalla en stad. Det var även här som Christopher Columbus lade till inför sin långa resa till Amerika.
Däremot finns det gott om charmiga byar, vackert belägna i den storslagna naturen. Agulo, med sina drygt 1 000 invånare, är en av dem. Byn har färgglatt målade hus, smala gränder och är ofta med och aspirerar på titeln som en av Spaniens vackraste byar. Som vanligt på La Gomera spelar utsikten en viktig roll – här blickar man ut över den mäktiga vulkanen Teide på Teneriffa. För att maximera den spektakulära vyn har man på berget ovanför byn, på 400 meters höjd, byggt utsiktsplatsen Mirador de Abrante, som har en glasavsats som sträcker sig ut över stupet. Vackert, men också lite skräckinjagande.
På öns västra sida ligger Valle Gran Rey, ett område som under 1970-talet var en populär samlingsplats för hippies. Lite av den bohemiska atmosfären lever kvar än idag, och här är det lätt att hitta en yogastudio eller en musikbar. Kanske är det därför inte helt oväntat att öns nudiststrand också ligger just här.
La Gomera – ett unikt golfresmål?
För den som reser till La Gomera för att spela golf är hotellet Jardín Tecina det självklara valet, med sitt läge precis intill golfbanan. Många besökare stannar kanske mest på hotellet och golfbanan, vilket i sig inte är något unikt. Det som däremot utmärker La Gomera är den speciella atmosfären. Nästan alla jag talar med har besökt ön flera gånger och återvänder år efter år, just på grund av den unika stämningen – en känsla som skiljer sig från de större och mer turisttäta kanarieöarna.
För den som utöver golfen även har ett intresse för natur är La Gomera ett sant eldorado. Ön är full av fantastiska vandringsleder genom dramatisk natur, där man kan uppleva allt från lummiga skogar till spektakulära vyer över Atlanten.
Att ta sig till La Gomera kräver lite mer ansträngning än att resa till andra kanarieöar, och kanske är det just därför ön lockar en särskild typ av resenärer – de som uppskattar lugnet, den orörda naturen, den genuina atmosfären och en spektakulär golfbana som slingrar sig ned mot havet.