Börja med att skiva auberginerna på längden i ca 0,5-1 cm breda skivor. Salta dem på båda sidor och lägg på dubbelvikt hushållspapper i ca 15-20 minuter. Baddabort överflödigt vatten och salt. Stek dem med ganska rikligt med olja ca 2 minuter på varje sida.
Skiva potatisen i tunna skivor om ca en halv cm. Salta lite och stek i ca 4-5 minuter på varje sida så att de blir mjuka.
Stek den finhackade löken och vitlöken i någon minut så att de blir lite glansiga.
Stek lammfärsen i olja tills den är genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, kanel, timjan/oregano, chiliflakes/cayennpeppar och tomatpuré. Blanda väl och låt det steka ytterligare några minuter.
Tillsätt krossade tomater, rött vin, buljongtärning och låt det koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Tag fram en rymlig ungs form och ställ ugnen på 200 grader.
Börja med att smörja formen och lägg sedan ett heltäckande lager med hälften av den stekta potatisen. Ovan på detta ett lager med aubergin och slutligen hälften av lammfärsröran. Varva sedan med ett lager till av potatis, aubergin och lammfärsröran. Kan vara bra att lägga omlott så att varje lager blir heltäckande. Det översta lagret är béchamelsåsen och lite extra riven ost.
Béchamelsåsen
Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan vetemjöl. Vispa ut mjölet och tillsätt sedan mjölken. Låt såsen koka upp. Tillsätt den rivna osten och vänd i äggulorna i såsen. Krydda med muskotnöt, salt och peppar.
Häll béchamelsåsen som det översta lagret i ungs formen, strö ca 1 dl riven ost på toppen och in i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter.
Serveras i detta fall tillsammans med en grekisk fetaostsallad och rikligt med Kalamata oliver.