Golf i Nordirland

Som besökare är det få platser som man känner sig så genuint välkommen på som just Nordirland! Efter en brokig historia är man nu efter 20 år av fred mognare än någonsin att på bästa sätt välkomna sina gäster. Är man sedan även golfare, ja då kan man knappt hitta en bättre plats.

Enastående golfare som Darren Clarke, Graeme McDowell och naturligtvis Rory Mcllroy är minst sagt starka representanter för sitt land, men sannolikt hjälpte 2019-års återkomst av The OpenRoyal Portrush till att sätta Nordirland på golfkartan för den bredare allmänheten. Golfen har dock funnits här lika länge som hos de övriga länderna på de brittiska öarna och en golfresa hit borde alla golfare ha på sin bucket list! Sneglar man på topplistor över världens bästa golfbanor står det så gott som alltid Royal County Down överst. Att ha världens högst rankade golfbana är mäktigt, men enligt sägen är det också en av öns svåraste. För den som inte är beredd att anta den utmaningen, eller prislappen, finns här en uppsjö av bra golfbanor. Även om antalet otroliga linksbanor är väl tilltaget men precis som hos grannen Irland så är golf i Nordirland inte bara links. Den optimala kombinationen kan man exempelvis få att bo på en mysig golfresort som Galgorm. Då kan man värma upp på deras fina parkbana för att sedan gå på de större utmaningarna på linksbanorna.

 

Världens vackraste väg

Vid sidan om golfen finns en hel del att se. Från Belfast kan man välja en omväg av kaliber när man ska åka norrut. Man bjuds på enastående vyer och den ena pittoreska kustorten efter den andra. Milslånga stränder som övergår i någon klippformation där det garanterat ligger en ruin från ett gammalt slott. Kanske inte så konstigt att Game of Thrones har hela 26 inspelningsplatser just här. När man passerat Nordirlands nordspets är man framme vid naturfenomenet The Giant’s Causeway. De 6 och 8 kantiga stenformationerna som skjuter upp ur backen och ner i havet har en nästan kuslig precision och sägnen säger att det var jättarnas gångväg över till Skottland när de ville dit och mucka gräl! Vetenskapen är av annan åsikt men ett storartat fenomen är det i alla fall.