Tabarka Golf

Här har designern Ronald Fream skapat en underbar golfbana som en juvel vid den charmiga kuststaden Tabarka. Efter en varsam renovering som blev klar 2017 måste Tabarka Golf rankas som Tunisiens bästa golfbana och definitivt en av de bättre runt Medelhavet. Här finns vackra golfhål längs den dramatiska kusten som etsar sig fast på näthinnan, och banans stora variation gör att man aldrig tröttnar på den.

De första två hålen har en fin parkkaraktär, men redan på hål 3 märker du vad som komma skall. Tee ligger precis vid entrén till 5-stjärniga La Cigale Tabarka Hotel och det är ett kort par 4-hål som spelas som ett dogleg åt vänster. Inspel spelas med en magnifik vy rakt ut mot havet. Greenen ligger ute på en udde och är du bara det minsta för lång så hamnar inspelet på stranden, åtskilliga meter ner. De efterföljande hålen är inte ett dugg mindre dramatiska och du spelar över både raviner och stränder. Både hål 4 och hål 5 går så nära havet att man kan undra om det överhuvudtaget finns något strandskydd i Tunisien och de båda hålen konkurrerar om att vara Tabarka Golfs signaturhål. Det är kort och gott makalöst vackert. Några golfhål senare är din omgivning helt förändrad. Gröna ståtliga pinjeträd vars trädkronor ger skugga att svalka och ramar in det böljande fairways som breder ut sig framför dig. I lätt böljande terräng slingrar sig hålen fram genom pinjeskogen i ett landskap som man snarare kan förvänta sig att uppleva längs den Franska Rivieran än i Tunisien. Precis när du klarat av denna utmaning kommer, som på beställning, två underbara hål med havskänning innan de avslutande hålen tar dig genom skogen igen.

På Tabarka golf finns flera hål där man kan se fortet Genois längst ut på en udde, men på hål 14 blir det nästan magiskt då man från tee siktar rakt mot det gamla fortet i horisonten. Visst låter det som en härlig mix av park-, seaside- och skogsbana? Avslutningen är också vass, där hål 17 är ett kort par 3-hål med en stor damm framför greenen. Hål 18 är inte sämre och har också en stor damm som är i spel framför greenen. På Tabarka kan vad som helst hända på de två sista hålen, så inget är klart innan sista putten är i hål.

När Tabarka Golf renoverades 2014-2017 passade man även på att bygga ett helt nytt klubbhus. Entrén är pampig med en enorm rymd och stora glaspartier. Det är modernt och ganska stram inredning men ändå mysigt. Från uteserveringen kan man i lugn och ro sitta i solen och räkna hur många bollar som hamnar i vattnet på hål 18, innan man går till rangen eller spelar ytterligare 9 hål. På Tabarka Golf så har vi heldagsgreenfee och vi vågar lova att det är en golfbana som man gärna spelar mer än 18 hål per dag.

Fakta

Antal hål 18
Bankaraktär Seaside-/parkbana
Banfakta Par 72, 6239 6141 5785 5441 5052
HCP-gräns 54
Drivingrange Ja, utslag från gräs och matta
Bandesign Ronald Fream, 1992
Avstånd golfbanan Det tar ca 10 minuter att gå till klubbhuset. Hotellet har en shuttle-service till och från golfbanan.