San Domenico Golf

San Domenico Golf är en del av lyxresorten Borgo Egnazia. När banan öppnade 2003 var den en av få riktiga toppbanor som inte låg runt Rom eller i den mer välbärgade norra delen av Italien. Under åren 2005-2012 var San Domenico Golf värd för finalen av Challengetouren – en åttaårig period som iytterligare stärkte dess rykte som en toppbana. Golfbanan är vackert belägen på gränsen mot det azurblå Adriatiska havet.

Här har Londonbaserade European Golf Design varsamt skapat en öppen hedbana med linkskaraktär. Den erkänt skickliga danska ”shapern”, Brian L. Jorgensen, har behållit många de ursprungliga murarna och de vindpinade olivträden. Det har sedan adderats mängder med jord för att skapa vackra böljande fairways. Detta har resulterat i en italiensk version av en engelsk linksbana.

Adriatiska havet är alltid närvarande även om det bara är några hål som går nästan hela vägen ner till havet. San Domenico är i huvudsak en resortbana med bara ett 50-tal medlemmar, men detta innebär inte att den saknar utmaningar. Ruffen är tjock, stora wasteareas, greenerna är väl inbunkrade med stora avrinningsområden och vinden kan vara en faktor som man måste hantera. Trots detta är banan en njutning för spelare på alla handicapnivåer, tack vare att skicket ofta är perfekt så bollen ligger alltid bra. Banan har relativt generösa fairways från tee och det är lätt att hitta bollen, greenerna är dessutom stora. Håller man sig bara på banan så ska man förhoppningsvis kunna navigera förbi en hel del av de välplacerade hindren. Ett annorlunda designgrepp är att flera av bunkrarna är klädda med träpalissader vilket först ser lite konstigt ut men när man vant sig är det lite häftig och originellt.

Det är viktigt att vara ordentligt uppvärmd då det första hålet är tufft och ett av få hål som har vatten. Vattnet stäcker sig mer eller mindre längs hela högersidan och det är en liten damm precis i anslutning till greenen. Om man klarar sig någorlunda helskinnad förbi hål 1 så kan man se fram emot en bra mix av långa, korta, svåra och lätta hål under resten av rundan. Även om man kan skönja havet från flera delar av golfbanan så är det först hål 15 och 16 där man verkligen kommer nära stranden. Hål 18 har index 1 och är både långt och utmanande med det vackra klubbhuset i bakgrunden.

Klubbhuset är byggt som en klassisk lantgård från 1500-talet eller det man brukar kalla masseria i Italien. Här kan man sitta i skuggan och avnjuta utmärkt traditionell matlagning från regionen. Klubbhuset är centralt placerad på golfbanan och för den som vill utveckla sin golf finns det även utmärkta träningsområden.

Fakta

Antal hål 18
Bankaraktär Hedbana med inslag av links
Banfakta Par 72, 6406 5993 5588 5158
Faciliteter Drivingrange, puttgreen, shop, restaurang
Shuttle service En gång morgon och eftermiddag, hotell - golfbana t/r (Taxi övrig tid)
Bandesign European Golf Design
Fr. 19.495 KR

Italien, Apulien

San Domenico

På välrenommerade San Domenico Golf Club har Challengetourens finalspel avgjorts inte mindre än åtta gånger. Här, längst ner i klacken av sydaöstra Italien, får ni inte bara möjligheten att spela på en internationell toppbana, utan också utforska regionen Apulien som bjuder på unika stränder och sevärdheter.