Björklidens Golf

Det började spelas golf i Björkliden redan under 1940-talet då de så kallade dollartågen med amerikanska turister stannade här. Men det dröjde ända till början av 90-talet innan det blev en ordentlig golfbana. Den Sune Linde-ritade niohålaren tar oss med på en ordentlig berg- och dalbanetur uppe på fjället och bjuder på de vackraste vyer som går att tänka sig.

De flesta minns framförallt det sjunde hålet då du slår bollen rakt ut mot Torneträsk och sedan väntar på landningen, 70 höjdmeter längre ned. Det krävs ett skarpt öga för att se landningen. När du har gått första varvet på den tjusiga 9-hålsbanan kan du lugnt gå ner för fjället och ta något att äta eller dricka i hotellets restaurang, innan det är dags för ett andra varv. Det är liten risk att du ska behöva vänta någon längre stund för ny starttid. Kö och trängsel är än så länge okända begrepp på Björklidenbanan. Kanske beror det på att du kan spela 24 timmar om dygnet under sommaren!

Notera att det inte finns några vagnar att hyra på denna bana då den korta banan är förbunden med smala stigar och helt enkelt inte anpassad för vagnar. Ett bra tips är att plocka ur en del klubbor och annat onödigt i bagen innan spel… Det finns till exempel inte några bunkrar så du kan definitivt lämna sandwedgen hemma – utanför fairway finns både dvärgbjörk och ljung och det kan vara svårt att hitta bollar som hamnat out of bounds, driver är inte alltid det bästa valet.

Banan har bara 9 hål men 18 olika utslagsplatser så det blir lite variation om man går två varv.

Fakta

Antal hål 9 (18 olika utslagsplatser)
Bankaraktär Kuperad skogsbana
Banfakta Par 34, 2238 1869
Faciliteter Inga faciliteter på banan, inga vagnar finns, bärbag krävs
Bandesign Sune Linde