En golfresa till Vietnam

Av: Ola Sundqvist

 

Vietnam är sannerligen ett långt och smalt land där mycket är centrerat till de två stora städerna – Hanoi i norr och Ho Chi Min, som tidigare bar namnet Saigon, i söder. Golfen finns i hela landet men under de senaste 10 åren har Vietnam Golf Coast etablerats som Asiens nya ”hot spot” för golfare.

Området kring Da Nang, som ligger med kustläge mitt i landet, når man numera med Qatar Airways genom en smidig mellanlandning i Doha. Således har flygbolaget samlat ihop en liten luttrad grupp golfare bestående av några pros, klubbchefer och ett par representanter från golfresebranchen för att utforska den nya golfdestinationen.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Da Nang är en nyare stad som etablerades på 80-talet och trots endast ca 1 miljon invånare faktiskt landets tredje största till storleken. Det var i dessa krokar som de amerikanska styrkorna en gång landsteg i vad som kom att bli ett av de mest infekterade krigen någonsin. Vietnameserna har dock sedan länge lämnat sin plågsamma historia bakom sig. En del i landets positiva utveckling stavas Đổi mới! En reform som lanserades i mitten av 1980-talet då det stod det klart att den planekonomiska modellen med stora kollektivjordbruk hade misslyckats och ekonomin tog en mer kapitalistisk inriktning. Kollektivjordbruken bröts upp och idag är nästan alla bönder egna företagare. Detta spreds samtidigt inom andra yrken och den unga populationen visar framfötterna inom alla tänkbara områden, inte minst service.

Allt detta har även märkts inom golfen. För drygt 10 år sedan beslutade landets regering sig för att ta fram en plan för utveckling av golfbanor och ambitionen var att nå 90 banor innan 2020. I den satsningen har många stora internationella banarkitekter lockats till Vietnam och då framförallt till den nya golfkusten runt Da Nang. Luke Donald, Nick Faldo, Colin Montgomerie och Greg Norman har redan bidragit med banor och under hösten 2019 är det dags för Robert Trent Jones Juniors Hoiana Shores att öppna alldeles intill Sydkinesiska havet.

”En modern anläggning där traditionell vietnamesisk estetik möter chic västerländsk stil och design.”

This slideshow requires JavaScript.

Laguna Lang Co

Vår resa startade en knapp timme norr om Da Nang där oasen Laguna Lang Co ligger inbäddad mellan bergen och den 3 km långa sandstranden. Resorten drivs av den välrenommerade kedjan Banyan Tree och har tre separata boendealternativ; Banyan Tree Villas, Laguna Park Townhouses och det 5-stjärniga hotellet Angsana Lang Co. En modern anläggning där traditionell vietnamesisk estetik möter chic västerländsk stil och design. Området är känt för sin orörda kust och finns med på UNESCOs världsarvslista. En oerhört vacker plats och här möter vi också en lika vacker golfbana, designad av Sir Nick Faldo. Jag har spelat några av hans banor runt om i världen och har väl ärligt talat inte alltid sett storheten i hans skapande, men här möts vi av excellens. Några av hålen kantas av små risfält, andra av dammar och vattendrag. Självklart snuddar man även havet och sanddynorna längs Sydkinesiska havet. Ja, det hörs naturligtvis att platsen är rena drömmen att få anlägga en golfbana på. Vi möter klubbchefen, en kanadensare som sin relativt unga ålder till trots redan basat för topprankade banor som bland annat Cabot Cliffs i hemlandet Kanada. Han är stolt över sin anläggning men pratar lika varmt om den golfkust som vuxit och fortfarande växer fram. Närmaste året färdigställs ytterligare en handfull banor, både norr och söder om Laguna. Här skulle jag vilja stanna länge och även se den gamla kejsarstaden Hue som inte alls ligger långt från Laguna, men det pressade schemat och lusten att se fler golfbanor tar oss snart vidare.

 

This slideshow requires JavaScript.

BaNa Hills

Nästa stopp ligger bara en kvart ifrån SunWorld och är Luke Donalds debut som banarkitekt, BaNa Hills. Det verkar vara genomgående att klubbhusen är gigantiska och mycket inbjudande. Här är servicen på topp och den minst sagt rejäla truppen av personal står för en ren uppvisning i vänlighet och effektivitet. Golfbil och caddie ingår vilket känns skönt på den böljande och bitvis kuperade golfbanan. Det är eftermiddag och således ljust ute när vi spelar men banan är faktiskt helt elbelyst och öppen till sena kvällen. De nio första hålen bjuder på sköna onduleringar och skicket är exemplariskt. Efter bara fyra hål dyker ett mysigt ”halfway house” upp och man får chansen att samla styrka för det kommande par 5-hålet, ett mastodonthål som mäter hela 708 yards från back tee! De sista nio hålen är sannerligen en storslagen layout. Hålen känns ännu mer isolerade från varandra och slingrar sig mjukt fram genom dalgångarna. BaNa Hills kan kort och gott sammanfattas som ett mästerverk!

DaNang South Beach

Den breda och flera mil långa sandstranden söder om DaNang är redan väl utbyggd av fina beach resorts och vi checkar in på den som heter Pullman Resort. Här längs kusten och nära staden ligger även de två första banorna i området, Montgomerie Links och BRG Da Nang Golf Resort. Colins mål var att den sandiga marken skulle ge golfaren en känsla av en linksbana på Irland eller Skottland, men med betydligt skönare temperatur. En beskrivning som säkert passade bra när banan öppnade 2009 men nu har byggnationen runt om expanderat så pass att det kort och gott räcker att beskriva det som en riktigt bra golfbana med fina faciliteter. På flera av hålen kan man dessutom njuta av det vackra Marmorberget i bakgrunden.

”Precis bredvid greenen ligger ett gammalt skyttevärn från kriget fullt bevarat.”

Grannbanan BRG Da Nang Golf Resort, som faktiskt bara är några hundra meter bort, bjuder på en 18-hålare av självaste Greg Norman och ytterligare nio hål av golfikonen Jack Nicklaus. Hans nio hål öppnades så sent som 2018 och bjuder på stora greener, mjukt formade fairways och estetiskt tjusiga vattenhinder. Helt plötsligt lite Floridakänsla!

Under vårt besök skulpterades det sandmassor för fulla muggar och innan 2019 är slut ska Nicklaus 18-hålsbana vara klar. Normans bana har hunnit sätta sig lite mer och är omgärdad av uppvuxna barrträd. Den känns till stor del som en fullfjädrad utmaning och det slår en direkt hur olika banorna är trots att de omger samma lyxiga klubbhus. Breda välskötta fairways, strategiskt placerade bunkrar och vackert formade greener. Par 3-hålet som möter stranden vid Danang South Beach är legendariskt. Ett riktigt fint golfhål och det enda som når enda ut till havet vilket ger en magisk inramning. Precis bredvid greenen ligger ett gammalt skyttevärn från kriget fullt bevarat.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Det känns både märkligt och skrämmande att titta ner i det och det ger sannerligen perspektiv på det som nyss var en oförlåtlig dubbelbogey!

Min caddie som heter Huong pratar imponerande bra engelska och berättar att de är närmare 200 caddies anställda på BRG och att möjligheterna att klättra i hierarkin är goda om man visar framfötterna. Drömmen är att en gång driva eget inom turismen. Hennes uppskattning att 75 % av golfturisterna kommer från Sydkorea rimmar bra med siffrorna från turistorganisationen. Amerikaner och fransmän hittar också hit men än så länge är det få skandinaver. Australiensarna är däremot fler och älskar naturligtvis detta. Om inte annat märktes det på en av de lokala barerna längs South Beach där coverbandet till fullo var inriktat på AC/DC!

”Superhajpade Hoiana Shores spås bli rankad som en av Asiens absoluta toppbanor redan när den öppnar.”

Ett hopp lite längre söderut ligger den gamla kanalstaden HoiAn som också är med på UNESCO’s världsarvslista. En guidad tur till fots är en fin upplevelse och ger en kontrast till det nyare i DaNang. Har man möjlighet att stanna till kvällen kan man både äta en mysig middag och beundra alla ljuslyktor som både pryder och är ett signum för staden. Nära HoiAn ligger också de två sista nuvarande golfbanorna längs de som nu kallas Vietnam Golf Coast – resortbanan Vinpearl och den nya superhajpade Hoiana Shores. Den sistnämnda spås bli rankad som en av Asiens absoluta toppbanor på redan när den öppnar.

Vietnam Golf Coast är långt ifrån bara en samling golfbanor av toppklass utan här möts man av ett härligt leende, havets brus och väldoftande mat. Kanske kommer man säga att BaNa Hills var favoriten, Hoiana Shores den fräckaste eller att man trivdes bäst på Lagunas bana. Oberoende av vilken bana som blir den nya favoriten kommer den som åker hit kunna konstatera att Vietnam Golf Coast är ett golfresmål utöver det vanliga.

 

Läs om våra temaresor till Vietnam