Dubai – Allt och lite till

TEXT: JOHAN KULLENBERG

Störst, bäst och lyxigast – oavsett om det är de långa sandstränderna, de enorma skyskraporna eller de nästan overkligt stora galleriorna känns Dubai som en urban utopi. Men Mellanösterns mest glamourösa metropol har mer att erbjuda än vad som syns vid första anblicken. Dubai är även ett perfekt resmål för dig som vill spela golf på riktigt fina toppbanor utan att behöva flyga så länge.

Hissen går direkt ner till frukostmatsalen och jag blir nästan omgående eskorterad till ett fönsterbord med en sagolik utsikt över uteserveringen och Persiska viken. Finns det egentligen något bättre än en hotellfrukost? Oberoende var i världen du befinner dig har de stora hotellkedjorna insett vikten av att erbjuda en diger frukostbuffé. Jag tror inte att det är bristen på egna mattraditioner som gör att frukosten verkligen har extra allt i Dubai. Det är nog snarare att i Dubai möts alla världens kulturer och alla måste tillfredsställas. Jag kryssar fram mellan de olika matstationerna och beställer en omelett. Jag hoppar över både sushi och indisk curry men plockar däremot ihop en liten mezetallrik och ett stort fat med olika exotiska frukter. När jag börjar närma mig slutet på en minst sagt bastant och mångkulturell frukost, tar jag min kaffekopp och går ut på uteserveringen för att njuta av värmen. Det är redan varmt och efter ett par minuter så vänder jag tillbaka till den perfekt tempererade frukostmatsalen och inser att det idag kommer att bli stekhett ute på golfbanan.

 

ARABIAN RANCHES GOLF CLUB – renoverad och bättre än någonsin

Jag bor bara 15 minuter från flygplatsen i området med det lustiga namnet Festival City. Härifrån når man de flesta golfbanor på mindre än en halvtimme om man inte fastnar i rusningstrafiken.

Jag hoppar in i taxin och ganska precis 27 minuter senare står jag i Arabian Ranches imponerande klubbhus. I klubbhuset finns till och med ett 10-tal gästrum. Ett perfekt val för de som vill bo direkt på golfbanan och ha ett lite mer intimt boende än de betydligt större hotellen inne i Dubai. Här är servicen på allra högsta nivå men den kan framstå som lite främmande för oss skandinaver. Jag hinner nästan inte lämna taxin innan personalen, med ett vänligt leende, tar hand om klubborna och drar iväg med dess i en väldig fart. Efter en viss förvirring hittar jag sedan bagen prydligt fastspänd på min golfbil ett stenkast från rangen.

Redan på första hålet så får jag erfara att man måste ligga på fairway för att ha en chans att nå ett hyfsat resultat. Arabian Ranches karaktäriseras av breda fairways, smal ruff och en enorm wastearea som är ren öken. Här kan man få lägen som kan vara allt från okej till riktigt dåligt och det finns alltid en överhängande risk att man inte hittar bollen. På golfbanan är värme påtaglig, men inte olidlig då det fläktar på rät bra när man kör golfbilen. Kortare stunder på greenen och tee klarar man utan problem även om det är över 30 grader varmt. På varje hål finns det kallt dricksvatten att svalka sig med. Rekommendationen är att dricka en liten flaska vatten på varje hål. Det är fascinerade att man kan dricka 6 liter på 18 hål utan att behöva gå på toaletten.

Arabian Ranches har nyligen renoverat sin golfbana och greenområdena har fått helt nya former. Greenerna är hårda men tar emot bollen på ett bra sätt och även om de inte är blixtsnabba så rullar bollen väldigt jämt och fint. Det är delvis greenerna som gör banan intressant då det är en klar fördel att ligga på rätt platå eller att kunna använda onduleringarna vid inspelet. Det finns relativt få traditionella bunkrar på Arabian Ranches men hela golfbanan kantas av sand och öken. Varje enskilt hål är väldesignat och hela banan har en tydlig ökenkaraktär. Något jag saknar på Arabian Ranches är ett riktigt utpräglat signaturhål och en del nivåskillnader. Banan är lite anonym och det krävs att man spelar golfbanan mer än en gång innan man fullt ut lär känna den.

 

VÄRLDSUTSTÄLLNINGEN I DUBAI

Det är minst 20 år sedan jag besökte Dubai för första gången och jag har sedan dess med jämna mellanrum hamnat i denna storstadsmetropol. Olika jätteprojekt av enorm dignitet skapar nya intressanta landmärken att utforska vid varje nytt besök. I taxin tillbaka till hotellet så ser jag att det fortfarande byggs extremt mycket,även om byggandet avtagit något under senare år. När det byggdes som mest under mitten av 2000-talet, så fanns 24 % av världens alla stora lyftkranar här. Den senaste attraktionen i Dubai är världsutställningen Expo 2020 som öppnade nu i oktober, ett år försenat på grund av coronapandemin. Det finns planer på att bygga ett nytt monument som sägs bli ännu högre än Burj Khalifas otroliga 828 meter. Varje gång man kommer till Dubai så kan man vara säker på att det har skett en hel del förändringar.

 

DUBAI HILLS – den senaste golfbanan i Dubai

Dubai Hills blev nyligen framröstad som bästa golfbana i Förenade Arabemiraten 2021. Med tanke på konkurrensen med storheter som Race to Dubai-banan Jumeirah Earth Course och Abu Dhabis stolthet Yas Links så är förväntningarna ganska stora.

De första hålen på Dubai Hills är förhållandevis förlåtande. Det tredje hålet är ett par 4-hål som är så pass kort att det inte bara är långtslående som lockas att sikta direkt mot greenen. Klarar man det så är allt frid och fröjd men är man bara lite sned eller kort så hamnar man i wastearea och har ett riktigt svårt inspel. Jag spelar säkert med järnklubba från tee och får ett relativt enkelt inspel utan att riskera något. På det femte hålet kan man använda ståtliga Burj Khalifa som siktmärke från tee. Det är mäktigt att ha världens högsta byggnad i bakgrunden och det skapar en speciell känsla. Både hål 8 och hål 9 har vattenhinder i spellinjen och ger en tuff avslutning på de första nio hålen.

Det är inte ofta som man önskar att det skulle vara fler hus runt golfbanan. Även om det finns en del bebyggelse runt Dubai Hills så är området runt banan fortfarande fullt av hus som är under uppbyggnad och även oexploaterat ökenområde. När alla hus och planteringar runt banan är färdigställda kommer detta tillföra golfbanan en positiv inramning. Det är bara 10 % av världens alla öknar som är vackra sanddynor och det vanligaste är grus och sten vilket inte alltid ser så inbjudande ut.

Avslutningen av Dubai Hills är riktigt bra och kommer bara att bli bättre när palmerna skjutit i höjden. Hål 16 har en tvådelad fairway där man belönas med ett lättare inspel om man väljer att spela på den högra delen som vaktas av ett vattenhinder. Om man istället väljer den vänstra delen finns det å ena sidan ganska gott om utrymme från tee, men vid greenen så möts du av
ett stort bunkersystem och en green som delvis lutar ifrån dig. Hål 17 är ett vackert men svårt par 3-hål där greenen ligger ute på en halvö och det krävs ett långt precisionsslag för att gå hela vägen till greenen. Avslutningshålet har det mesta – palmer, vatten och bunkrar med greenen framför klubbhuset, precis som det ska vara. Dubai Hills var verkligen en positiv upplevelse. Jag ser fram emot att komma tillbaka om några år när golfbanan har vuxit upp till sin fulla potential.

 

DUBAI CREEK – klassikern som fortfarande håller

Emirates Golf Club var den första golfbanan med gräs i Mellanöstern när den öppnade 1988. Fem år senare öppnade Dubai Creek vilket blev startskottet för Dubai som golfresmål. Den sedermera Ryder Cup-kaptenen Thomas Björn fick 2004 uppdraget att bygga om golfbanan för att få plats med ett Hyatt-hotell och fler bostäder. Klubbhusets segellikande design är vida känt och hela anläggningen andas högsta kvalitet.

När Dubai Creek slog upp portarna låg den lite avsides längs vägen mot flygplatsen. Men nu har staden växt och det är nu en riktig citybana. När man spelar golfbanan är känslan att man befinner sig i en lummig park som kantas av skyskrapor och motorvägar. På golfbanan är det förvånansvärt lugnt och tyst och man hör mer fågelkvitter än bilar och en stor del av banan gränsar även mot Dubai Creek som också gett namnet till golfbanan.

På golfbanan finns en hel del dammar och banan består av en fin mix av väldesignade golfhål där avslutningen längs Dubai Creek sticker ut. De två avslutande par 4-hålen går direkt längs med kustlinjen. Hål 17 är kort, men det är smalt och lätt att förlora en eller annan boll hål 14 på Arabian Ranches. i vattnet. På hål 18 har man även med en riktigt bra drive ett långt och svårt inspel mot greenen. Efter denna utmanande avslutning kan man se fram emot att sitta på uteserveringen till ett av världens mest kända klubbhus.

 

GOLF VARANNAN DAG

Golf i all ära och visst kanske man borde spela Jumeirah Earth och Emirates Majlis som kanske är de två mest namnkunniga banorna. Men Dubai har så mycket mer att erbjuda förutom golf. Att Dubai är världens fjärde mest besökta huvudstad (efter London, Paris och Bangkok), har väldigt lite med golf att göra utan är ett tydligt tecken på att det finns mer att utforska. Dubai stoltserar med inte mindre än 425 världsrekord enligt Guinness World Records, så här finns ofta det bästa av det mesta. Njut av golfen men missa för all del inte stränderna, shopping och alla sevärdheter.