Mallorca – Europas golfö nummer 1

Skrivet av Johan Kullenberg

 

Jag steg upp okristligt tidigt för att ta första morgonflyget till Palma de Mallorca. När jag körde mot Arlanda fanns det fortfarande rester av snö längs vägrenen men här är det behagligt varmt. Jag vevar ner alla rutorna i bilen istället för att slå på luftkonditioneringen. Det är en härlig sommarkänsla när den ljumma vinden tar tag i håret. Min intensiva roadtrip runt Mallorcas golfbanor kommer att ha tre stopp varav det första är på Pula Golf som ligger mindre än en timme i nordöstlig riktning från Palma. Denna vackra ö har mer än 20 golfbanor, det här är ett riktigt golfmecka där man aldrig har något längre avstånd till en golfbana av högsta kvalitet. Även om det kryllar av golfbanor så finns faktiskt inte mer än en handfull golfresorter med boende på golfbanan. Pula Golf är en av dessa, jag kommer även besöka det femstjärniga lyxhotellet Arabella Golf & Spa och 36-hålsanläggningen Son Antem.

 

 

Pula Golf – Familjeägt med charm och historik.

Trots att jag startade min dag hemma i Sverige så har jag räknat ut att jag ska hinna spela 18 hål innan mörkret lägger sig. Incheckningen är avklarad i en handvändning och jag är inte sen att pegga upp på första tee. På Pula Golf är det inga avstånd så jag hinner både slå några bollar och övningsputta innan varvet. Golfbanan slog upp portarna 1995 men har sedan dess byggts om i olika omgångar av den kända spanska golfspelaren och Ryder Cup-kaptenen José-María Olazábal. Ägarfamiljen utvecklar ständigt anläggningen och en orsak till att banan byggdes om var för att matcha de krav som Europatouren ställer. Pula Golf har nu varit värd till Europatouren flera gånger och svenske Niclas Fasth vann här 2006. Olazábal som har ritat om banan har också passat på att vinna här.

Det har varit en lång dag och jag spelar verkligen inte som någon tourspelare men jag stormtrivs ändå. Det som karaktäriserar banan är alla de vackert inramade vattenhindren och de fantastiska vyerna där man på flera ställen kan se det azurblåa Medelhavet. Det är ofta detaljerna som gör helheten och på Pula Golf så är verkligen de murade kanterna runt varje vattendrag visuellt tilltalande men även en kvalitetsstämpel. Hålen ligger snyggt utlagda i en ganska ondulerad terräng med flera giftigt placerade vattenhinder och bunkrar som gör att man även måste spela strategiskt.

 

 

Man brukar säga att man vill ha kyrkan mitt i byn. På Pula Golf så är det herrgårdsbyggnaden med anor från 1581 som är navet och i denna byggnad finns hotellreceptionen samt ett par väldigt charmiga hotellrum. Här har Olazábal sitt eget favoritrum på övervåningen. De flesta hotellrum ligger i olika radhusliknade längor, bara ett stenkast från receptionen. Även om maten på hotellet är utsökt så rekommenderar jag att man tar sig de ca 10 minuterna med taxi ned till Cala Millors strandpromenad. Här finns förutom stränder ett brett gastronomiskt utbud av kött, fisk, pasta och olika lokala specialiteter från Mallorca.

Son Antem – Stället som har allt man kan önska sig.

På Son Antem så känner jag mig ganska hemmastadd. Detta är långtifrån mitt första besök och det är tre viktiga saker som gör att jag tycker att det är i det närmaste en optimal golfresort.
1. Jag gillar att bo direkt på golfbanan och slippa stressa iväg varje morgon med bil till olika golfbanor. Det brukar dessutom vara ganska svåra att hitta till även om man har GPS.
2. Här finns det 36 omväxlande golfhål och ett enormt träningsområde. Detta är fullt tillräckligt för en långweekend och även för en veckas intensivt golfande.
3. Hotellet är lagom stort och har allt vad man kan förvänta sig av ett 5-stjärnigt boende. Även om hotellet är utmärkt så är en stor fördel är att man har mindre än 20 minuter till centrala Palma. Här kan med spatsera på strandpromenaden med alla båtar eller ge sig in i folkmyllret på de många barerna och restaurangerna.
Golfmässigt består Son Antem av West och East Course som är utlagda i relativt flack terräng. Flackt betyder nödvändigtvis inte platt och tråkigt utan snarare mindre onduleringar och roligt. West är den lite mer utmanande av de två golfbanorna och har några riktigt vassa hål. Jag gillar att greenområdena på både hål 9 och 18 har välplacerade dammar och kniviga bunkrar. Det skapar lite extra spänning på avslutningen av varje 9-hålsslinga.

 

 

Arabella Golf – Lyxresort som är granne med Palma

Nu är vi riktigt nära Palma och man ser staden och havet från hotellen och golfbanorna. Om Pula var det lilla familjehotellet och Son Antem den lagom stora golfresorten, så är Arabella Golf både lyxigare och en större anläggning med två hotell och tre stycken 18-hålsbanor. Det här är också där golfen startade på Mallorca, då prins Albert av Monaco 1964 invigde Son Vida Golf. Det är mer mysigt än lyxigt på Sheraton Arabella Hotel som verkligen andas golf och första tee på Son Vida ligger strax utanför dörren. Castillo Son Vida slottet som ligger längst upp på höjden är däremot en riktig lyxanläggning. Under högsäsong kan en vistelse här riva ett stort hål i plånboken, men det kan det vara värt. När man sitter på stora uteterrassen med ett kallt krispigt glas vitt vin och beundrar utsikten över hela Palmabukten så är det bara njutning och får kosta vad det kosta vill.

 

 

Golfmässigt så är Arabella Golf inte riktigt lika kompakt som Pula Golf och Son Antem men det är verkligen inga långa avstånd även om det inte är så enkelt att man kan gå till de olika golfbanorna.
Son Vida Golf är en klassiker och håller fortfarande mycket hög standard och har varit värd till Europatouren två gånger under 90-talet. Den spanske golflegenden Seve Ballesteros vann här i särspel mot svenske Magnus Persson Atlevi på det mycket spektakulära hål 18. Det är en rolig bana att spela och utsikten mot havet är bedårande.
Son Muntaner är kanske den banan som jag själv tycker är bäst. Här finns en hel del väl placerade bunkrar och dammar som det gäller att undvika om man ska få en bra score. Banan totalrenoverades så sent som 2016 vilket gör att den nu håller högsta finish. De har behållit grunddesignen men hål 5 och 6 har blivit om möjligt ännu vassare. Missa inte att beskåda ”Na Capitana” på hål 15 som är Mallorcas äldsta olivträd och kul fakta är att puttinggreenen är öns största.
Son Quint är det senaste tillskottet av Arabellas golfbanor även om byggåret 2007 var några år sedan. Jag hinner inte spela golfbanan denna gång men har gjort det tidigare och gillar banan även om den kanske är den svagaste i denna trio av fina golfbanor. När man är på hål 8 så befinner man sig på banans högsta punkt och då kan man inte undgå att hänföras av utsikten mot den vackra katedralen i Palma.

En gång Mallorca – alltid Mallorca

Besöket på Arabella Golf var en perfekt avslutning på min roadtrip bland Mallorcas bästa golfresorter. Alla tre är utmärkta på sitt sätt, men ändå väldigt olika. Det är egentligen Mallorca i ett nötskal, här finns variation och något för alla oberoende av smak och plånbok. Jag avslutar med en lunch inne i gamla delen av Palma och blir påmind om att Mallorca är så mycket mer än bara golf, sedan återstår bara flygresan hem till regn och rusk. Det kanske inte är så konstigt att det är lätt att bli kär i Mallorca och dess golfbanor.